Збирка мутних мисли једног малодушног орла.

26. август 2011.

Круг

Маслине. Птице. Храпаве руке. Сунце. 

Звуци старих италијанских народних песама су допирали из куће, где се грамофонска плоча лагано љуљала у ритму музике. Максимо Винћензо, човек скорашње браде, са пар седих код ушију и боксерским носем, застао је на трен да се одмори. Погледао је своје руке, огрезле у раду, закопане под гвозденим слојем храпаве коже. Читав живот је брао маслине за друге - сада их бере за себе. Његове маслине, ти горки плодови, чинише се најслађим на свету. Зној, сузе и крв их учинише таквим. Његова жена, Валентина, му је срећно махала са краја плантаже. Пар мисли о њој му прође кроз главу, насмеши се, те јој одмахну. И док је пар птица кружило небом, небо се скупљало, постајало све црње и тешње, као да ће се просути киша сваког тренутка. Тада Максимо настави бербу, а небо, као да се сажалило, промени боје, поста плаво као море, и засија горе, дајући прилику сунцу да помилује људе, и још важније, маслине. 

Земља. Маслина. Одела. Бол.

Док се Максимо дивио једној огромном маслини, зачу звук аутомобила у близини. Његово имање се налазило далеко од вароши, те је знао да долазе код њега. Осети кнедлу у грлу, али се некако отргну од лошег предосећаја и пође путницима у сусрет. На другом крају плантаже, Валентина осети оштар бол у стомаку и седе на земљу. Притрчаше јој две надничарке, које је Максимо узео да јој помогну током бербе. Нов црни аутомобил стаде пред вилу. Три човека у црним оделима изађоше из кола. Једног је препознао - беше то Бруно Татаглиа. И док су се четири човека препирала око неке ствари која се није могла чути од музике која је допирала из куће, једна жена је вриштала у болу, стежући руку непознате средњовечне жене која се ту нашла сасвим случајно, у покушају да прехрани троје гладних уста код куће. 

Крв. Небо. Маслина. Музика.

Зачуо се пуцањ. Затим, још један. Максимо Винћензо паде на земљу, држећи се за груди. Руке су биле немоћне да зауставе крв - куљала је из груди и из уста као река. Брза, бистра, планинска.  Мало је крви било поред Валентине, мало среће и мало туге. Док је малишан кмечао у наручју једне од надничарки, она склопи очи. Непознати аутомобил се удаљавао прашњавим путем, док је човек скорашње браде, са пар седих и боксерским носем, покушавао да изговори речи, речи које вероватно ништа не значе и које нико неће чути. Нико, осим њега. Зваће се Бруно, рече она. Као његов тата. Музика је прекрила једног човека са маслином у руци, попут пепела. Небо је и даље плаво. Као да се смеши.

0 коментара:

Постави коментар

Copyright © БАРУТАНА | Powered by Blogger

Design by Anders Noren