Збирка мутних мисли једног малодушног орла.

19. март 2011.

Верне слуге III

Он је сјахао са чудног црног коња. Испод његовог мантила су вириле мале црне очи. Затим М. пљесну рукама и коњ нестаде у магли. Чуо се звекет његових мамуза. Сунце је високо на небу, а то му смета. Није навикао на оволико светлости. Застао је на тренутак, а потом кренуо пут ветра. Има ли бољег водича?

Након неког времена је затекао себе како корача земљаним путем ка једном удаљеном замку. Земља је пуцкетала, а лешинар се смешио посматрајући несвакидашњу приказу. Плави човечуљак је нешто шапутао, а очи су им гореле.

Дугачак јаук звона. Затим неколико бесних удараца по тешким дрвеним вратима. Звук корака. Шкрипа врата. Глава једног ћелавца се помоли пред незваним посетиоцима.

- Тражим доктора Јанка Фјордовича.
- По ком питању, господине?
- У поседу је нечега што је моје. И ја то сада желим назад.
- Молим вас сачекајте...

Ћелавац се поче полако удаљавати, а онда стаде као укопан. Звук пуцања дрвета је одјекнуо у његовим ушима. Нагло се окренуо и угледао разорена врата. Језа проструји кроз њега. Затим потрча ка свом господару. Варнице су севале из његове утробе. Стално се осврћући удари у нешто чврсто. Чешући се по темену подиже поглед. Страх уплива у његове очи. Човек дугуљастог лица га је гледао са висине.

Ћелавац са огромним ожиљком преко ока је плакао журно говорећи. Доктор Јанко Фјордович је мирно седео у својој фотељи испијајући чај. Није ни слутио оно што следи. Лешинар је слетео на напуштену кулу замка. Мали плави човечуљак је зловољно трљао прсте.

Врата се одшкринуше. Мрак ушета у собу. Доктор испусти шољицу чаја.
- Liberationis librum... Где је?
- Ја не знам о чему говорите, мој пријатељу. Стварно не знам. Као што видите, ја сам само пензионисани доктор...
- Ћелавац је признао. Ваше покушаје да искварите књигу...Све. И зато ћути, ако желиш да живиш. Где је?
- Књига...Иза слике је.

Мрачни човек са плавим човечуљком на рамену одшета у мрак.

Libera me! Libera me!

0 коментара:

Постави коментар

Copyright © БАРУТАНА | Powered by Blogger

Design by Anders Noren